Annamaet

(13.06.2015)
Annamaet

Setkání s majitelem a výrobcem Annamaet

Robert Downey – majitel Annamaet Petfoods, Inc. a výrobce krmiv Annamaet navštívil v květnu Prahu a představil nám sebe i svou firmu. Skloubil odborné znalosti (Ohio State University, Universita of Pennsylvania, fak. vet. lékařství – dipl. práce Výživa psů a fyziologie výcviku a dodnes přednáší) a praktické zkušenosti ve své značce Annamaet (1986). Rob je totiž především musher. Musherem je každý, kdo zapřahá pár psů, ale ne každý je mistrem v MIDu Severní Ameriky (2008 Fairbanks), či třetím na Mistroství světa (2009). Jeho vášeň pro saňové psy a tento sport se prolínala i celou přednáškou a toto téma ji skoro celou vyplnilo. Je to sympatický chlapík a jestli někdy budu mít cestu na Aljašku , určitě se u něj stavím na jedno (plzeň mu opravdu šmakovala). Firma sice sídlí v Pennsylvánii, ale Roba zastihnete od listopadu do března právě na Aljašce. 
Výživa saňových psů je opravdu malý oříšek. Musíte zajistit dostatečný přísun energie a zároveň perfektní zdravotní stav. Jakákoliv chyba se v extrémní zátěži, kombinované s krutým klimatem Aljašky, okamžitě projeví. A to mohu potvrdit i z vlastní zkušenosti (v našich zeměpisných šířkách). Proč si tedy nevyrobit vlastní granule ? 
Úvod patřil problematice etiket na obalu krmiv. Dozvěděli jsme se, to co víme, že z těchto údajů se nic nedozvíme. Názorně nám na příkladech bylo předvedeno, jak se dá kouzlit a mlžit. Ponaučení ? Údaje na obalu jsou sice důležité, ale vlastní zkušenost či reference ostatních jsou nezbytné pro posouzení kvality krmiva. Jeden z příkladů s kterým se setkávám i já docela často– 80% masa v žádných granulích opravdu není. 80% vstupní suroviny se smrskne na cca 23 % po odebrání vody a co tedy zbývá do 100 % ? Z čerstvého masa se po usušení stane moučka. Ale toto je jen marketingová záležitost, jinak jde ASI o kvalitní granule. To ASI je na místě. Není totiž jenom podstatné, kolik má krmivo bílkovin, tuků apod., ale i jaké jsou zdroje (a tím není myšleno, zda kuře nebo jehně) a jejich kvalita. A to už lze analyticky vyjádřit na obalu jen těžce. Výroba krmiv je světový byznys. A výrobci (Annamaet nevyjímaje) v něm nakupují suroviny. Představa, že za fabrikou je farma, rybník a pole se zeleninou, je fakt naivní. Bylo nám řečeno, že každá součást krmiva se dá koupit asi ve čtyřech úrovních kvality. Čtyři úrovně kvality znamenají i čtyři různé ceny. Cesta k optimalizaci. Annamaet údajně nakupuje vždy ty nejlepší . Tomu by nakonec odpovídala i cena. Zde si posteskl, že spoustu kvalitních malých značek skoupily obří koncerny (Mars, Procter & Gamble, Nestle, Colgate Palmolive, Wal Mart apod.) a vydaly se právě tou cestou optimalizace. Víte, že velká část minerálů a vitamínů se nakupuje v Číně ? Tedy nejenom. Taurin (aminokyselina) se dá koupit v Číně nebo v Japonsku. Japonský je lepší (obsahuje méně mědi) ale je taky dražší. Annamaet klade důraz na to, aby suroviny pro výrobu (např. ryby) nebyly chemicky konzervovány. Zde nám vyprávěl historku, jak je někdy těžké sehnat ryby bez chemie …brrrr.
Po tomto úvodu následovala spíše odborná část – úloha a význam jednotlivých složek krmiv pro výživu psů. Od vitamínů a jejich zdrojů, chelátované minerály, omega 3 a 6, proteiny a jejich optimální množství, cukry, tuky, popeloviny, proč nepřidává borůvky (doslova řekl, že by jich tam musel být vagón, aby se to projevilo), výživa kloubů (zde doporučil podávat raději speciální doplňky, protože při výrobě granulí se glukosamin a chondroitin zničí) atd….. 
A jako výživář a musher nemohl opomenout problém obezity. Bohužel i zde jsme dostihli svět. A že obezita zvířat se již jaksi stává normou i u veterinárních lékařů, mohu potvrdit i z vlastní zkušenosti. Pokud stále vidíme obtloustlé pejsky (a to je i problém veterinářů), pes v normální nebo dokonce ve sportovní kondici se nám jeví jako podvyživený. Hlad je součástí života šelmy a možná to tak někdy nevypadá, ale naši pejsci jsou stále ještě šelmy.
K mému překvapení další a větší část přednášky věnoval mushingu. Od popisu přípravy a každoroční cesty z Pennsylvánie na Aljašku (cca 6000 km) až po zajímavé historky, které se mu v souvislosti s mushingem přihodily. Ten obrázek losa na pytlích s Annameatem nevyjadřuje obsah losího masa, ale výraz díku a úcty, že přežili útok losice s mládětem na něj a jeho smečku. 
A můj dojem ? Rob Downey chce vyrábět kvalitní krmení a asi nemá důvod něco dělat nekvalitně. Pokud je surovina drahá, zdraží i granule. I z vlastní zkušenosti vím, že ne každému psovi musí konkrétní receptura sednout. A vzhledem k tomu, že granule nejsou dosolované a ani přeplácané zchutňovadly, nemusí každému chutnat. Což je dobře. 
V zimě krmí recepturou Ultra 32 a mimo mikrofon přiznal, že ještě musí přidávat proteinové a tukové koncentráty. Kdyby to nepřiznal, nevěřil bych, že své psy těmi granulemi opravdu krmí. Teď mu věřím

Kontakt

Zoo ve dvoře s.r.o.

Štefánikova 296/37
150 00 Praha 5 - Smíchov

Telefon   605 017 615
Otevřeno máme:
Po-Pá 9 - 19 hodin
Sobota 9 - 12 hodin
  
facebook
E-shop zoo ve dvoře